Festival

Publiek SCENECS filmfestival kiest

onomstreden voor Onomkeerbaar van

Maaike Broos

Met trots kan ik aankondigen dat ik afgelopen zaterdag op het Grande Gala van het fantastische SCENECS filmfestival de publieksprijs in ontvangst mocht nemen. De mooiste prijs die er bestaat natuurlijk! Deze documentaire is persoonlijk omdat ik de film gemaakt heb op voor mij een Onomkeerbaar punt in mijn leven. Na mijn ernstige ziekteproces van kanker, gelukkig met genezing, besefte ik hoe kwetsbaar het leven is en dat wij als mensen ‘sterfelijk' zijn en dat er dus heelveel mensen ziek worden en worstelen om na ziekte het leven en werk weer op te pakken. Ik heb mij dit voor mijn ziekte veel te weinig beseft en vond dit inzicht te belangrijk om te delen met anderen; maar ook voor lotgenoten steun en herkenning te geven dat zij niet alleen die strijd voeren!

Ik wil allereerst de drie sterkste en moedigste vrouwen, Josje Hamel, Marit Wemmers en Leila Salti, intens bedanken vanuit mijn diepste ziel dat zij samen met mij dit moeilijke en kwetsbare verhaal wilde vertellen. Sander Merkus bedankt voor je liefde en eeuwige vertrouwen in mij! De topcrew voor jullie fantastische inzet, passie voor het vak en geweldig resultaat! Zes top cameramensen, Roland Pupupin, Maarten Kal, Tess van Kooperen, Pablo Núñez Palma, Ewoud Bon, Bob Alkemade en Sara Vlamings . Alan van Ramshorst en Lennart Kleinen van KlevR sounddesign voor de onmisbare sound design en mixage! Odilo Girod voor het componeren van de mooiste filmmuziek. Koert van der Ploeg voor de Grading en Juan Morales voor het beschikbaar stellen van zijn studio, Geertje Claessen voor de fantastische filmposter, Ineke Merkus voor de Engelse vertaling en ongelofelijke steun en vertrouwen afgelopen drie jaar, Martijn Gussekloo en Bas Janson van Stylish media voor de website www.balansdoc.nl en Tsead Bruinja voor het rake gedicht. Tot slot sponsors, donateurs bedankt voor de bijdrage en het vertrouwen!

Maar afsluitend wil ik vooral bedanken het publiek voor de steun die ik nu al heb mogen ontvangen van jullie! Ik ben ontroerd en dankbaar dat de film al zoveel emoties losmaakt en dat al meerdere lotgenoten mij hebben bedankt voor de steun die zij voelde door te kijken naar de film. Een groter compliment kan ik mij niet bedenken. Het was een rollercoaster afgelopen dagen, ik ben moe maar ontzettend dankbaar en voldaan voor deze mooie dagen, eer en fantastische organisatie van het SCENECS Filmfestival. Iedereen bedankt!

Photo: Winners of SCENECS 2013 together with Arya Tariverdi, Merel Koene and Victoria Koblenko!

http://scenecs.com/wp-content/uploads/2013/10/Onomkeerbaar.pngOnomkeerbaar is genomineerd in de categorie 'Beste Documentaire' en a.s. zaterdag 9 november op het Grand Gala van het SCENECS International Debut Filmfestival wordt bekend gemaakt of Onomkeerbaar gewonnen heeft. Spannend!


De filmposter van Onomkeerbaar overhandigd aan festival directeur Arya Tariverdi

1e recensie:
Onomkeerbaar, Maaike Broos, documentaire, Nederland

Maaike Broos gaat vanavond in première met haar integere en authentieke film Onomkeerbaar. Een portret van drie vrouwen die zijn genezen van kanker en worstelen om hun leven en werk weer op te pakken. Marit (29), Josje (45) and Leila (52) delen hun verhaal dat door Maaike als buitenstaander in beeld wordt gebracht. Dat zij geen buitenstaander is -Maaike overwon zelf lymfeklierkanker- weten we, en voor wie het niet wist wordt uit de film duidelijk dat de filmmaakster hier een heel persoonlijk verhaal vertelt. Het ziekteproces is een ‘rollercoaster' die de vrouwen overvalt, maar wat is er daarna, wanneer je weer beter bent? "Ziekte is een fase, maar beter worden ook. Ziekte brengt je dichter bij je oorsprong, je menselijkheid. Beter worden brengt je weer dichter tot het leven, het 'mens' zijn in deze wereld," schrijft Maaike in haar persoonlijk dagboek en het idee voor de film is geboren. Hoe om te gaan met het herstel, het besef dat dan komt van wat er met je is gebeurd en hoe nu verder. De vrouwen in de film komen uit drie verschillende generaties, en vertellen hiermee als het ware een heel leven. Zij maken ieder op eigen wijze het proces van het terugkeren naar werk, omgaan met familie en vrienden mee en dit gaat allemaal niet vanzelf. Terwijl de buitenwereld soms kan denken dat er uiterlijk niets meer aan de hand is, worstelen de vrouwen met pijn die niet meer weg zal gaan, voelen zij zich een buitenstaander op het werk waar zij naar proberen terug te keren en lopen tegen beperkingen op. Ze zijn hun kompas verloren en moeten noodgedwongen op zoek naar nieuwe wegen. Voor Maaike was film de enige manier waarop ze haar verhaal kon laten zien en haar uitdaging was om het een gevoelsfilm te laten worden. Dat is heel goed gelukt: Marit, Josje en Leila maken ons deelgenoot van een persoonlijk en invoelbaar proces. Lotgenoten zullen herkenning en erkenning vinden en het helpt een ieder in hun omgeving de gevoelens en gedachten van de mens achter de ex-kankerpatiënt beter te begrijpen. Onomkeerbaar is nog te zien op: 8 november (19.15), met na afloop Q&A in JT Grand Théâtre, Amersfoort.
Peter Kurver

about

Marit (29), Josje (45) en Leila (52) zijn genezen van kanker en worstelen met zichzelf en hun omgeving om leven en werk weer op te pakken.


Doneer

stand van zaken

1770 euro gedoneerd

48 mensen hebben meegedaan

5000 euro ons doel